Sałatkę jadłam pierwszy raz na Sylwestrze i nie mogłam się od niej oderwać… Jest naprawdę przepyszna, zdrowa i łatwa i szybka w przygotowaniu. Tak, moja Anitka ją zrobiła 🙂 Kradnę 🙂
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6 większych marchewek
- 3 łyżki majonezu
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 świeza cebula
- 6 jajek
- pół peczka szczypiorku lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyka wyciągnąc z puszki i odcedzić na sicie. Marchewkę obrać i ugotować. Jajka ugotować na twardo, pozniej odzielic zółtka od białek. Gdy produkty ugotowane ostygną, w przezroczystej (najlepiej szklanej misce) na samo dno wyłożyc tunczyka. Następnie zetrzec marchewkę na grubych oczkach i połozyć na tuńczyka. Kolejno wyłożyc na marchewce połowę jogurtu wymieszanego z majonezem, na to dać drobniutko pokrojonę cebulę, a na nia ułożyc starte na grubych oczkach same białka. Polozyc druga połowę jogurtu. Na wszystko zetrzec na maleńkich oczkach same zółtka i posypać je pokrojonym szczypiorkiem badz natka pietruszki.
I jeść, jeść! Idealna zwłaszcza na kolację, bo ma sporo białka 🙂
po zmodyfikowaniu przez Ciebie przepisu na pewno jest zdrowsza:)